Cine a îngropat, de fapt, bugetul public: paradoxal, companiile de stat sunt adevăratele „căpușe”
Deși companiile publice, de stat, ar trebui să dea randament și să aducă bani la buget, dat fiind faptul că vorbim acolo cel mai adesea despre salarii net superioare celor de la privat, dar și despre un interes ce ar trebui să existe în a fi competitiv (într-o țară normală), ele sunt, de fapt cele mai mari „căpușe” asupra banului public. Nu o spunem noi, ci un economist cu șatif.
Conform informațiilor dezvăluite de profesorul de economie mondială Christian Năsulea, bugetul public are neșansa de a avea de suferit chiar de pe urma companiilor ce au capital parțial sau majoritar de stat.
E o situație paradoxală, în care statul, prin oamenii săi bine plătiți și companiile proprii, ajunge să-și taie practic singur craca de sub picioare.
Cum e statul îngropat chiar din interior. Bugetari plătiți regește, degeaba
„Din analizele pe care le-am făcut pe marii datornici ai statului român, vedem că un număr foarte mare, semnificativ sunt datornici care au capital parțial, de multe ori chiar majoritar de stat, ceea ce înseamnă că recuperarea acestor datorii înseamnă doar mutare abanilor dintr-un buzunar în altul.
Iar în cazul unui număr extrem de mare de campanii cu capital majoritar privat sau doar capital privat, am constatat că sunt foarte multe situații în care vorbim despre niște țepe, companii care au fost create, nu și-au plătit impozitele când ar fi trebuit și apoi au intrat în lichidare sau și-au suspendat activitatea de facto, rămânând fără active care să poată fi executate, așa încât să se recupereze acele datorii”, a explicat profesorul, citat de B1tv.ro.
În același timp, sectorul privat românesc trage semnale de alarmă nenumărate, afirmând că firmele nu mai pot suporta o fiscalitate mai agresivă, fiindcă deja se confruntă cu un spațiu fiscal extrem de redus, iar presiunea pe bugetele interne este una colosală.
Cu toate acestea, dacă draftul de măsuri propus de guvernanți va intra în vigoare în forma actuală, liber profesioniștii, dar și managerii companiilor private din România vor fi și mai împovărați și probabil că, dacă vor trage linie la final de lună, vor constata că au dat mai mulți bani statului, decât le-a rămas lor în buzunar.